Pikovo Rock & Roll Stablo

 

Odrastajući u dinamičnim i boemskim uvjetima života obitelji gdje je bilo
radnika, željezničara, apotekara, građevinara a poglavito umjetnika i glazbenika (otac i majka slikari, ujak glazbenik aranžer i producent…) rano se prihvaća “posla”slikajući po svemu od zida do toalet papira, a ubrzo su stradale djedova violina i tatina gitara.
“Svirajući” kuhačama po posudama raznih dimenzija skužio je bubnjeve.
S dvanaestak godina kružeći po zagrebačkim podrumima i tavanima gdje se sviralo, lupalo i probijao led rockerskog početka, svira i vježba s mnogim bandovima. Uči gitaru i udaraljke u glazbenoj školi, ali saznanje brusi svirajući rock s grupoma UFO i Ab Ovo, na Trešnjevci, u centru grada s Heart of Soul svirimga što samo ime govori, a u Novom Zagrebu s grupom WooDoo tzv. Progresiv rock. Heart of Soul svira plesne večeri u Jevrejskoj općini, odakle ih izbacuju zbog demoliranja kalijeve peći i stolica u dvorani.

Igrom sretnog slučaja, tog ljeta Piko uskače na mjesto bubnjara grupe Atlantis iz Splita. Svirajući gotovo nepoznat repertoar “prima vista” uspješno peče zanat i kao 16-godišnjak započinje profesionalni odnos s glazbom. U Zagrebu s Matom Došenom i Zoranom Šilovićem (kasnije važni član Kugla Glumišta) osniva grupu “3 koji žive od muzike i sendviča u 10 h ujutro” kasnije, jednostavno „3 Who Live“, bend koji svira isključivo svoju glazbu, pod snažnim utjecajem R&B-a, ali nažalost osim na kasetofonu, od snimljenog materijala, nije ostalo ništa. U škvadri se pojavljuje veliki autoritet Harma Hrvoje Marjanović, od kojeg dečki puno uče. On provodi pozitivni „glazbeni teror“i uvodi zadaće za vježbanje te metronom i štimalicu na probe.

U jesen ’70 grupa Ab ovo ( Nenad Zubak, Duško Žurić, Husein Hasanefendić, Tihomir Varga, Branko Vukmanović i Piko) pobjeđuju na takmičenju mladih bandova u kinu August Cesarec (danas teatar “Exit”) a između ostalih, prisutni manager Vladimir Mihaljek, Drago Mlinarec i Djorđe Novković ubacuju mlade snage u kultnu jugoslavensku rock atrakciju, Grupu 220.

Zubak, Hus i Piko ostvaruju svoj dječaćki san, postaju članovi Grupe 220!. Već iste zime ’71, nakon velike „Adriatic Show“ turneje, od danas nepojmljivih 90 koncerata u nizu, odrađuju kreativne pripreme za ulazak u studio i snimanje albuma s novim pjesmama Drage Mlinarca.

U prekidu snimanja, nakon turneje sa grupom Status Quo po Jugoslaviji, manager Robert Young ugodno iznenađen njihovom svirkom, poziva Grupu 220, da se kao support band, pridruže na svijetskoj Status Quo turneji! Na Pikovu veliku žalost, Mlinarčevom konačnom odlukom propuštaju tu veliku gotovo nevjerojatnu priliku. Vraćaju se u Jugoton-Jadran film studio, gdje totalno zagrizli u svirku i aranžmane,  zaboravljaju na realnost i izvan svake kontrole predlažu Mlinarcu da ih napusti!! “jer su i bez njega dovoljno dobri”.
Svaki komentar takve nezrele ludosti, potpuno je suvišan!

Album  završavaju zajedno, a na kraju ga Drago sasvim opravdano, objavljuje kao svoj solo projekt, danas kultni long play ,“A ti se ne daj!“  U pozitivnom glazbenom kontaktu, Piko i nadalje ostaje Mlinarčevim suradnikom, te svira koncerte s formacijom “Drago Mlinarec i Prijatelji” i snima albume “Pjesme s planine”’72.  i “Rođenje” ’74 godine.

S Grupom 220, radi intezivno svirajući u triu.  Nakon velikog slavljeničkog koncerta “25 godina Jugotona” na stadionu Šalata,  gdje su oduševili publiku, u ljeto ’72., snimaju single sa Stančić-Zubakovom pjesmom “Kiši i malo je hladno”  i Hasanefendićevom “Dubi dudi-Dubi duda”. Pjesme odlično prolaze i vrte se na svim jugoslavenskim Top listama.

’73. ,Piko zove svog frenda s Borongaja, Juru Pađena da im se pridruži u bend. U toj postavi Grupa 220 u Ljubljanskom Akademik studiju, snima album “Slike”. Unatoč potpunoj koncentraciji na pripreme i dobar studijski rad, Piko je nezadovoljan jer prve prave producentske vizije, koje ga sve više okupiraju, teško prolaze i ne interesiraju dečke iz banda.

Tijekom svog djelovanja Grupa 220 postaje često tražen bend i kao gotovo obavezna predgrupa stranim zvijezdama i grupama na koncertima po Jugoslavenskim gradovima. Tako su dijelili pozornicu sa Mungo Jerry, Marmelade, Pretty Things, Jucy Lucy, Status Quo, Omega Red Star, Nazareth, Spread Eagle…

Album “SLIKE” izlazi u veljači ’75. godine za tvrtku Suzy, a njegova stvarna slika,  vrijednost i pravi domet, kako vrijeme bude prolazilo bit će sve interesantniji. Bend odlazi na turneju. Na “Boom festivalu” najvećem “godišnjem okupljanju” sveg relevantnog na ex YU’ Rock & Roll sceni, te ’75-e zapažaju i upoznaju mladog pjevača Skopske grupe ToR,  Akija Rahimovskog. Oduševljeni njegovim stage actingom i unikatnim glasom, zovu ga u Zagreb, da se pridruži Grupi 220.

Odmah kreću na koncerte kombinirajući Akijev i svoj repertoar.  Na poziv BG Televizije , sudjeluju u finalnoj večeri “Hit Parade”, a u Beogradskom Studiju 5, za PGP, snimaju , single s Husovom pjesmom “Djevojka sa sela”, u produkciji Tahira Durkalića.  I nadalje, sve pod imenom Grupa 220.  Nakon nekoliko mjeseci svirke i lutanja, dolazi do raspada Grupe 220.  Osniva se Parni valjak.

U to vrijeme, Piko uspješno preskače nelagodu raspada grupe, svirajući u “Super Session Group”. Kultnoj formaciji s istinskim autoritetom Vedranom Božićem, vodećim jugoslavenskim gitaristom.  Za Jugoton, snimaju dvostruki LP album “Kongres Rock Majstora” (uz sudjelovanje J.Bočeka, G.Bregovića i B.Kostića).

Nakon uspjeha projekta i promotivnog koncerta u zagrebačkom Domu sportova, Vedran Božić ubrzo, uz Dadu Topića i Chrissa Nicholsa zove Pika Stančića u grupu Time, band s najvišim sviračkim reitingom u državi. Priznanje je apsolutna fora, koja godi, ali još više obavezuje. Odlaze u Njemačku gdje participirajući u stvaranju albuma s vrhunskim profesionalcima, Piko saznje podosta novog i nepoznatog o produkciji i aranžiranju a naravno i standardima snimanja. Sve u okruženju velikana, grupe Rainbow i glazbenika Donne Summer, koji istovremeno rade u susjednom Ariola studiu.  „Tajmovci“ odlaze na razvikanu Jugoslavensku promotivnu turneju albuma “Život u čizmama sa visokom petom,” te sudjeluju na dva dvostruka live albuma (“Pop parada”, 77. u Beogradu i “Randevu s Muzikom – Live in studio M”, 76. u Novom Sadu.  Odmah potom nastavak turneje, gotovo uvijek na putu,  grupa Time svira jadransku ljetnu turneju i nastavlja punu aktivnost do kraja ’77. godine, kad se nakon koncerta u sarajevskoj Skenderiji, bremeniti  zamorom, ali poglavito pojavom ozbiljnih glazbenih neslaganja, grupa Time , razilazi.

U Zagrebu, s Matom Došenom, Piko svira s grupom Izazov i snimaju single za produkciju “Alta”.  Potom rade glazbu za kazališnu predstavu teatra ITD,  Orwel –„1984“, i snimaju glazbu za seriju „Punom parom” Radio Televizije Zagreb”.
Te godine ,sasvim ne planski, Piko igra ulogu zagrebačkog studenta Zlatka, u filmu Kreše Golika “Ljubica”. Za tu ulogu nagrađen je na festivalu u Nišu ’79. Nekako u to vrijeme upoznaje Juru Stublića.
Razgovaraju o umjetnosti i rocku, te uz druženje, u slobodno vrijeme Piko počinje svirati jam session sa Filmom.

U ožujku ’78. staro društvo, Hus, Aki i Pađen zovu Pika u Parni Valjak, a manager Milan Škrnjug skuplja ga ispred Zvečke i vodi izravno bez probe, na koncert u Ljubljanu , a potom i na turneju po Bosni. Srećom, sve prolazi dobro i Parni Valjak ubrzo snima single “Od motela do motela”/ „Predstavi je kraj“, te odlaze na turneju po Istri i Sloveniji. Međutim, Aki iznenada, prima poziv za vojsku i dolazi do prekida.

Na jakim strujanjima Novog vala, sa zapada, Piko počinje suradnju sa “Zvečka – frendom” Jajom Hourom, s kojim kuje plan o“razvaljivanju scene”. Obojica željni dokazivanja i uspjeha, intezivno rade i slažu pjesme za prvi LP Prljavog Kazališta. Ulaze (“tamo gdje im je i mjesto”) – u živopisni novovalni studio, kod Janka Mlinarića – Trulog, legendarnog zagrebačkog rokera i glazbenog entuzijasta.  U specifičnoj atmosferi kreativnog stvaranja glazbe i paralelne  montaže audio i recording tehnike, te građevinskih radova, nastaje  Long Play prvijenac, Prljavog Kazališta.  Istoimeni album, koji će po mnogočemu, postati prirodni nastavak autentičnog rokerskog izraza i povijesnog značaja albuma “Naši Dani”, Grupe 220.

U proljeće ’79., Piko i nadalje svira session svirke s Filmom, a na “open air” rock festivalu “Štuk” – Ljubljana, kao relativno malo poznata grupa, postižu veliki uspjeh. U studiju svog idola, Trulog,  Piko producira prvi single Filma “Kad si mlad” i “Zajedno”. Uprkos “nestašnoj” studijskoj tehnici i vremenskom ograničenju,  filmskom brzinom uspijevaju završiti  snimanje u noćnom terminu i ujutro izravno dostaviti materijal u diskografsku kuću Suzy.  Nikada nije razjašnjeno, zašto je prvi single Filma ležao u ladici i skoro dvije godine, čekao na objavljivanje.

Prvi album „Prljavaca“ je završen, izlazi za Suzy i ostavlja upečatljiv dojam na publiku i kritiku.  Stvari se  definitivno pomiču i  bitno mijenjaju.

U to vrijeme Parni Valjak se ponovo pokreće, a u band dolazi i Zoran Cvetković iz Prljavog Kazališta. Priprema se album a Piko i Zok prenose poprilični dio osjećanja novih strujanja i utjecaja na dečke. Ljeto u Milanu i snimanje albuma “Gradske priče”, u GRS studiju, donosi zrele plodove dobro pripremljenog materijala.

Piko je član Parnog Valjka, ali istovremeno i producent Prljavog Kazališta. Ta prilično nezamisliva kombinacija, postaje tihi problem, jer rezultati su odlični, ali tenzije i borba za vrhunsko pozicioniranje je evidentna i sve otvorenija.

Novi, (treći) album Parnog Valjka “Gradske Priče” postiže veliki uspjeh u “novovalnom tonu” uz veliki jugoslavenski hit, baladu “Stranica dnevnika” i punk rock “Ulične tuče”. Zalaganjem managera i radom Suzy-a, otvaraju se vrata za Europu. Ponovo odlaze u Milanski G.R.S. studio.
Za CBS- Europa, Parni Valjak pod imenom Steam Roller, snima englesku verziju albuma, “City Kids”, a pilot singlovi “Motel to Motel”/ “When the show is done”izlaze u Italiji, Španjolskoj, Francuskoj… Dok se čeka “Čudo u Milanu” grupa svira turneju po jugoslavenskim gradovima.

Piko odlazi u Pariz, gdje  upisuje  studij crtanja na Ecole Superieure Nationale des Beaux-Arts. Intezivno surađuje s umjetnicima i glazbenicima iz svijeta, međutim obveze prema Parnom Valjku i Prljavom Kazalištu i nadalje izvršava. Ubrzo, CBS organizira promociju albuma i koncert u svjetski poznatoj milanskoj diskoteci “Odiseja 2001” . Nakon velikih očekivanja, stvari ipak nisu tako blistave. Zok osniva grupu Parlament, a Piko se vraća/odlazi u Film gdje s Kuzmom Novoselićem, Mladenom Juričićem i Marinom Pelaićem pripremaju glazbu i aranžmane za okvir predstave Kugla Glumišta „ Ljetno poslijepodne ili što se dogodilo…“ na Dubrovačkim ljetnim igrama. Šokantna i originalna  “kontrakulturna” grupa mladih zg-kazalištaraca, oduševljava publiku i odnosi “Orlanda” na očigled učmale elite.

Tijekom proljeća ’80., Jajo i Piko uspijevaju sakupiti disperzirane  članove benda i ulaze u radni prostor garaže u Kušlanovoj ulici. Uvode “profi” vježbanje i svakodnevne dvostruke probe, s pauzom za okrijepu i “hakl” na obližnjem školskom igralištu! Večernje termine Piko i Jajo provode uglavnom u Saloonu, gdje na “neutralnom terenu” odrađuju teoretsku bazu glazbenog materijala  svake pjesme do detalja. Nova etapa je uspješna i djelotvorna a zamalo raspršen bend, postaje spreman i uvježban “ko sat”. U ljeto ’80., nakon dugotrajnih priprema, Houra i Stančić završavaju pjesme u finalnom oblikovanju za studio, te grupa odlazi u Milano, gdje nastaje “Crno Bijeli Svijet” Prljavog Kazališta. Sasvim izvjesno, najinovativniji, a zasigurno i najtiražniji, album domaćeg Novoga vala. Hitovi se nižu i album “ruši sve pred sobom”. Plan je uspio! Istovremeno, Piko Stančić je prema odluci glasača glazbenog magazina “Džuboks “, u jakoj konkurenciji Bregovića, Belea, Lesića, Varge, Kovača, Habića, Stefanovskog..  proglašen najboljim producentom u Jugoslaviji.

Piko ponovo odlazi u Paris i Amsterdam, gdje s Goranom Bregovićem provodi dane proučavajući rad u studijima i dobre  bandove na koncertima. U Zagrebu se stvari  kreću odlično.

Grupa Film, vođena  Pikovom energijom i adekvatnim producentskim zahvatima, sređuje koncertni repertoar, te odlaze na prve prave svirke. Nakon velikog uspjeha u Novom Sadu, Subotici i Beogradu, inicijativom Pika i managera Marjana Crnarića, radi se zagrebački koncert, gdje 11. veljače ’81., nastaje legendarni Mini LP “Live in Kulušić”. Dio snimljenog materijala na čudan, do danas neobjašnjiv način, nestaje preko noći, te silom neprilika planirani LongPlay, postaje Mini LP.  Ali “sretnicima” ni to ne smeta.  Zagreb, Beograd, Ljubljana  .. pomalo cijela zemlja je na Novom Valu.  Ide se “do daske”! Prljavo Kazalište, Azra, Film, Idoli, Električni Orgazam, Pankrti, Haustor, Parafi .. – zemlja pleše. Ljeto donosi vrhunac euforije na prepunim koncertima. Zajedništvo publike i banda je potpuno. Albumi: Film “Live u Kulušiću” i “Mini LP” Idola, na zajedničkoj kaseti, je best seller sezone!

U Dubrovniku, od prevelike gužve na koncertu Filma, pucaju stakla na izlozima i objektima Centra Babin Kuk, a u Beogradu 10.000 ljudi uz Film pjeva i pleše na košarkaškom stadionu Crvene Zvezde. Ljetna turneja Filma s Idolima definitivno uspjeva pokrenuti najširi krug publike prema Novom valu. Paralelno nizaju se produkcije i Piko radi albume Aerodroma, Električnog Orgazma, Idola, single Xenije.. U režiji 4 Radio Zagreba, sa toncem ing. Mladenom Škalecom, pomaže prijatelju Bregoviću da završi “živi” LP Bijelog dugmeta u Kulušiću, približi novim  oblicima , te ga zajedno miksaju i uspješno finiširaju.

U jesen ’81, Piko ponovo odlazi u Paris i pokušava ponuditi Film za francusko tržište. Zanimanje postoji, ali stvari ostaju nerješene zbog nedostatka francuskih ili engleskih snimaka. U Zagrebu, sudjeluje u postavljanju projekta “Kulušić Dance rock session” te u okviru grupa Telephone Blues Band i Call 66 s Vedranom Božićem, Brankom Bogunovićem Pifom, Nevenom Mijačem i Tomasom Krkačem svira i producira live LP “Looking Back”.

’82 Film snima novi album “Zona sumraka”. U ozračju laganog odumiranja euforije, odličnim tekstovima, produkcijom i modernom čvrstom svirkom, Film osvjetljava drugu stranu urbanog života bivše države.  Album izlazi, publika je iznenađena, pomalo u nedoumici, ali turneja uspjeva i u svibnju Film svira na Internacionalnom rock festivalu u Lienzu. U ljeto 82., bend seli na Bačinsko jezero, iznad Ploča, gdje uz odmor, održavaju probe i treninge, te kreću na koncerte po otocima i jadranskoj obali.

Jesen 82., donosi ponovnu suradnju  grupe Film i “Kugla Glumišta”u urbanoj atmosferi nove predstave.

U ljeto’83., Piko svira i producira LP “Les Chansons Populairs” s Električnim
orgazmom, album koji dobro prolazi i na poljskom tržištu a čini ga, izbor pjesama svjetske produkcije, autora i bendova koji su ponajviše utjecali na osobni stil i glazbeni profil El. Org-a. Materijal je snimljen i mixan u Ljubljanskom studiju “Tivoli”, u suradnji s tonmajstorom Tonijem Jurijem.

Pod blagim utjecajem atmosfere N.Y. scene, u jesen ’83., Piko Stančić i Srđan Gojković Gile, formiraju R&R duo, pod imenom “Hijene”. Snimaju Mini album “Demoni iz Studija”. Nezadovoljni tretmanom i sabotažom tonmajstora u studiju,  prekidaju suradnju s Jugotonom, no u Beogradu ih tjeraju da mijenjaju aranžmane, pa odlučuju zamrznuti projekt, a snimke koje su završene u “rough mixu”, kao rariteti  kruže po tulumima.

Interesantno je što neke od tih pjesama postaju osnova za kasnije prilično komercijalni LP “Distorzija” kojim El. orgazam ’85 probija srebrnu tiražu, a Blue Moon, u izvedbi “Hijena” uvršten je i na album “Les chansons populairs”

Film odlazi u Švedsku, gdje produkciju preuzima Tihomir Varga
Tinie. Piko svira i destruira uporno mijenjajući ritmove i gura se svirajući u studiju gitaru. Prolaze tjedni i mjeseci rada i nerada. Skijanje, tulumi, šetnje do Danske ili Norveške, kao da je sve važnije od ploče.
Ipak, u jesen izlaze “Sva čuda svijeta”, odmah “prepoznat” album od publike i od kritike!  Jura, Piko i Kuzma uz pomoć novih članova Rocky Robya i Zulie Ambrossa – Žune,  sviraju vrlo uspješnu i dugu promotivnu turneju po prepunim dvoranama bivših jugoslavenskih republika. Višegodišnji trud došao je “na naplatu”.

Po završetku turneje Filma, u ljeto ’84., Piko svira u Rovinju na kultnoj “Škarabi” sa “Telefon Blues Bandom”, a istovremeno formu “brusi” u “noćnoj šihti” svirke sa internacionalnim bendom “Mama Coco”, u Night Clubu Centra”MonVi”

Povratkom u Zagreb, u listopadu 84., Piko Stančić i Film, se razilaze.  Ono što je želio, sada mirno počinje snimati. Pomalo eksperimentalnu instrumentalnu glazbu za sebe, što će dosta kasnije, uroditi autorskim “solo”albumima i singlovima.  Također svira i snima sa underground bendom Kowalski, a u siječnju ’85, Vlada Divljan ga zove u svoju posljednju postavu Idola.  Nakon  prvih proba i priprema u Zagrebu,  u Beogradu  rade, vježbaju i snimaju glazbu za album “6 dana juna” i istoimeni film. Pojava singla “Ona to zna” ponovo budi interes publike za pjesmama, stilom i nostalgičnim zvukom Idola.

Krajem zime ’85., Piko ispunjava obečanje Davoru Gopcu, koji ga godinama zove za suradnju. Zatvaraju se u garažu na Sigetu i prave dvije odlične snimke za Radio Zagreb “Zauvijek!” i “Iste stvari”. U Jugotonu, Psohomodo pop je opet odbijen, a Piko i Gobac, frustrirani nepravdom Jugotonaca, tvrdoglavo učvršćuju tandem.
’83 – ’86., Stančić radi scenografiju za nekoliko TV drama, a ’85 kao asistent Dinke Jeričević na filmu “Za sreću je potrebno troje” Rajka Grlića i na festivalu u Puli, dobivaju Zlatnu Arenu za scenografiju.

Stančić i Houra počinju rad na novom albumu Prljavog Kazališta, “Zlatne godine”. Nakon 5, 6 godina stvari stoje drugačije i radi se sporije
nego na početku. U bend dolazi novi pjevač, Mladen Bodalec, koji se izvanredno uklapa i kvalitetno ugrađuje u novi repertoar. Studio “SIM” na Zelengaju., postaje njihov “novi dom”. Nakon doslovno, 4 godišnja doba i nevjerojatnih 500 sati konstruiranja i snimanja, izlazi album i single “Ne zovi mama, doktora”, stadionski mega hit na jugoslavenskoj sceni. Sarajevski  Diskoton nudi otkup već objavljenog LP-a za Jugoton!

Zima osamdeset šeste, u snijegom i ledom okovanom Zagrebu, Gile i Piko počinju rad na snimanju novog albuma Električnog Orgazma “Distorzija”. I makar, svaki dan morali hodati 10-ak kilometara snijegom zametenim cestama do studija Jadran film, radna atmosfera i vibra su na najvišem nivou.  Album nastaje u kontroliranoj euforiji a Piko i Gile u suradnji sa tonmajstorom Miljenkom Grassom, pronalaze idealna riješenja zvučne slike za sve linije pojedinih instrumenata i cjelokupni  aranžman. Ubrzo, po izlasku i promotivnim koncertima, na kojima publika pjeva gotovo sve pjesme, jasno je svima, “Distorzija” je album hitova, koji će akcelerirati poziciju El. Org-a u vrh jugoslavenske scene.

U Zagrebačkom Kulušiću, El. Orgazam snima live album “Braćo & sestre”, a Piko i Gile produciraju taj album, koji nastavlja komercijalni uspjeh Distorzije.
Ranije u listopadu ’85 sa starim kompanjonima iz Filma, Maxom i Baracudom počnije rad na projektu Le Cinema.
Beskompromisno svirajući – igrajući se omiljenim repertoarom punka i svjetskog Novog Vala, pune Kulušić svaki drugi tjedan, a turneje s gostima (Dražen Vrdoljak, Massimo, Drago Mlinarec, Mira Furlan, Vlatko Stefanovski, Srđan Dedić, Vesela Televizija, Davor Gobac / Milan Blenton, Vlada Divljan) donose im status glavne zagrebačke atrakcije. Reinkarnirajući novovalnu euforiju, nadvisuju vlastite planove, svirajući gotovo 200 koncerata u svim ex Yu republikama. Odabrane stvari iz tog repertoara, uz pomoć tonmajstora Mladena Škaleca i voditelja Dražena Vrdoljaka, producira Piko Stančić a ’89.god.  Le Cinema objavljuje live LP “Rocking at the party” za Suzy.

U program grupe  Le CINEMA,  Piko Stančić i Dražen Šolc, uvode zajedničku svirku, paralelno na 2 kompleta bubnjeva – “unisono” sve ritmičke dionice.  Uz  hipnotički naboj i atmosferu, donose novu atrakciju na tadašnju YU scenu.

U jesen ’87., i dalje bez potpore diskografa, Piko Stančić sa Gopcem i Psihomodo popom,  pokreće  rad na budućem albumu “Godina zmaja”.
Radi se temeljito i redovito svaki dan, precizno, stvar po stvar, na električnim i “suhim” probama. Piko ovaj posao doživljava kao dvostruki izazov,  ne želeći samo još jedan uspjeh, za sebe kao producenta, nego stvoriti sasvim novu platformu za aranžmane, strukturne promjene i produkciju “ostarjelog” materijala koji po njemu, ima  zdravog potencijala za uspijeh i naravno, iz “dišpeta” kontra površnom stavu kako je Psihomodo nekakva vječna nada ili „bezizlazni slučaj“. Obavezuje se i garantira, uporno nezainteresiranom Jugotonu, da će odgovarati za eventualni neuspjeh. Gobac i dečki također motivirani ulažu sve i..  uspjeh nije izostao! Piko radi kompletnu audiovizuelnu produkciju, po potrebi i svira, radi omote albuma, plakate, ugovara turneje i TV nastupe, a zajedno  komentiraju i provode svaku akciju. Psihomodo pop definitivno nameće novi design rocka u Jugoslaviji.  Album izlazi 16. svibnja 1988., Bend ubrzo osvaja sve top liste pjesmom “Ja volim samo sebe”. Kreću svirke i promocija . Nakon uspjeha i osvajanja prvog mjesta na festivalu “Grote Prijs Van Neetherland” u Amsterdamu, pojavljuju se često u programima MTV postaje gdje popularni D.J. Marcel Vanthilt, promovira Psihomodo Pop u vrhunsku atrakciju.
Izdaju engleski single “I’ m in love with Gorbac”/ “Sky” , a Piko od snimaka iz Nizozemskih klubova, za Jugoton, radi album “Live in Amsterdam”. na određeni način , sasvim zasluženo, brendirajući Psihomodo Pop, u kontekstu europskog rocka 90-tih.

U siječnju ’90., Psihomodo Pop, odlazi na veliku turneju po SSSR-u,  gdje u nizu sviraju 180 koncerata u velikim dvoranama. Piko se iz Minska vraća u Zagreb, zatvara kod Trulog u studio i s toncem Franjom Valentićem, završava započeti LP “Sexy magazin”, novu stepenicu uspjeha Psihomodo popa.
Album izlazi na sva tri formata, LP, MC i na jednom od prvih domaćih CD-nosača zvuka, s posebnim remasteringom.

Nižu se koncerti, još jedna turneja po Nizozemskoj, a na velikom koncertu “ZG Rock Forces” u Zagrebačkom Domu Sportova i Stančićevoj produkciji,  Jugoton objavljuje koncert na dvostrukom LP i MC  a nešto kasnije, kao Croatia Records i dvostrukom CD izdanju.  Uz Parni Valjak, Prljavo Kazalište i Film, Psihomodo pop, podržan oduševljenom publikom, u velikom stilu, zasluženo ulazi u “prvu ligu,” etabliranih rock atrakcija”.

’90. godine od izabranih materijala i video spotova, za Jugoton, objavljuju VHS video kasetu “Briljant video Pop”.  Još tijekom ’89.  Piko Stančić piše glazbu za TV film “Mjesec u djevici” režiserke, Snježane Disić, a godinu kasnije, konačno završava prvi solo album “Bubnjevi na suncu”, kojim otvara mogućnost  slobodnijeg izražavanja i eksperimenta, izvan rock grupa i standardnih „očekivanih“ materijala.  Makar u kontekstu naše scene pomalo začudan, album je dobro  prihvaćen,  ali uskoro počinje Domovinski rat i stvari se dramatično mijenjaju.

’90., godine Stančić kao urednik – producent, uz glavnog i odgovornog urednika
Jugotona, i začetnika ideje, Škaricu, uključuje se u rad redakcije pod danas priznatim imenom “Perfect Music”, svojim prvim uredničkim radovima LP “Beat na moru” – originalne snimke ’63 – ’75  i  LP “Rock na moru” – originalne snimke ’79 – ’89,  te “Bijele Strijele” – originalne snimke.  U  stalnoj suradnji sa Draženom Vrdoljakom, iz bogate Jugotonove fonoteke,  postavljaju na pravo i vidno mjesto, stvari koje su zadužile hrvatsku rock glazbu. Kao urednik rock izdanja, Stančić ’91 godine, u Croatia Records dovodi, tada malo poznatog pjevača grupe “8. Putnik” Zlatana Stipišića i objavljuje njegov prvi samostalni projekt LP  Gibboni”- Samnom ili bez mene“.

Krajem 1990. godine, Divljan (ex-Idoli), Gile i Švaba (ex-El.Org.) i Piko (ex-Film) osnivaju novi bend “VLADA GILE PIKO & ŠVABA” . Vježbaju u Beogradu i u Zagrebu  kod Trulog,  gdje  i snimaju album “Lutka koja kaže Ne!” za izdavača PGP RTB.  Long Play i kazeta su na tržištu,  reklama je na televizijskim ekranima, a bend pomalo u paradoksalnoj poziciji, nema više kamo, te im na neko vrijeme, “utopistička baza” postaje Sarajevo! Sasvim izvjesna realnost nadolazećeg rata, nameće neumitni razlaz benda. VLADA, GILE, PIKO i ŠVABA, stari prijatelji i dugogodišnji suradnici, ovaj su projekt planirali i doživljavali kao svoj bend na duži rok, za dobru i kreativnu budućnost.

S gitaristom Sašom Novakom Radulovićem, osniva ratni duo pod pseudonimom, Novak & Kopola.
Pišu pjesme, snažno inspirirani događanjima u Hrvatskoj te objavljuju album pod nazivom “Rock Akademija” , smatrajući da su upravo u ratnim uvjetima položili najviši rock&roll ispit.

Single s Pikovom instrumentalnom obradom “Hrvatina” i pjesmom “Bang-bang Vukowar” poslan je preko noći na radio postaje uz bojišnicu, a Hrvatine postaju glazbenim simbolom tog vremena.
Velikom akcijom kojoj daje ime “Rock Za Hrvatsku”, Piko okuplja sve R&R snage u Hrvatskoj koje odgovaraju na agresiju. Ubrzo se uključuju i Funky glazbenici i stvar oživljava na tri albuma LP i MC  formata,  te jedan “Best of”CD nosač zvuka.
Izdanja koja postižu visok tiraž i donose čist novac u korist Fonda “Kralj Zvonimir”. Sa Psihomodo popom, Piko producira “Maxi single za Gardiste” – “Hrvatska mora pobijediti” i“Pobjeda”. U okviru ratnog programa i djelovanja Croatian Music Aid-a,  Novak & Kopola, Psihomodo pop, Le Cinema obilaze domovinu svirajući humanitarne koncerte i na rubnim područjima oko bojišnice gdje je potpora bila nužna. Akcije i cjelokupno djelovanje, se šire na humanitarne koncerte u dijaspori (Italija, Njemačka, Švedska, Kanada).  Akcija “Rock za Hrvatsku”  kulminira velikim humanitarnim koncertom “ Rock fur Kroatien” 13. 06. 1992., u Frankfurtu, uz potporu i prisutnost Hansa Dietricha Genschera.

’92.,  Ivan Piko Stančić, sa danas pokojnima Tomislavom Ivčićem i Mustafom Ismailovskim – Mucom, te Borisom Novkovićem, Vladimirom Kočišem – Zecom, Vladom Kalemberom-Raskom, Silvestrom Dragojem – Šomijem, Jurom Popovićem i Leonardom Baksom-Chechijem,
osniva “Zvijezde Hrvatske”, neprofitabilnu humanitarnu udrugu koja uz potporu Miroslava Blaževića i H.N.K. “Croatia”, devedesetih godina ostvaruje brojne humanitarne utakmice, akcije i donacije, poglavito djeci
poginulih dragovoljaca domovinskog rata, kao i dječjim ustanovama i bolnicama.

Nakon uspjeha, albuma “Ljubav i Moda”, prvijenca Đavola , Stančić 1992. ponovo radi s Nenom Belanom i Đavolima,  koprodukciju hrvatsko-engleskog Maxi-singla s novim hitovima”Rock Galama/R&R Party”/ “Kasno je za nas/ The last goodbye”, što je objavljeno i na albumu LP i CD “Vino noći”.

’93.,  Psihomodo pop, snima novi album “Tko je ubio Mickey Mousea?” koji uspijeva jednostavnim minimalističkim glazbenim stilom,  duhovitim tekstom i strip formulom “rock za mlade od 7do 77 godina”.

’93 Piko Stančić objavljuje CD “Power pop ’79 – ’93 ” s odabirom svojih producenskih i aranžerskih radova.
CD album vrvi uspješnicama i doživljava prošireno reizdanje ’97.godine.
Orfej objavljuje novo izdanje Pikovog albuma “Bubnjevi na suncu”, koji je za vrijeme rata bio zamrznut. U okruženju agresivnog „play back“ dance pokreta i megapopularnih tamburaša, rock  je praktički  prisutan gotovo jedino na klupskoj sceni. Piko intezivno svira sa bendom La Video (Barracuda, Sale PMP, Piko i mlada glumica Mirta Zečević, kao solo vokal)

94., nagrađen je za grafički design albuma “Ljubavne priče” NTVV Hrvatskom diskografskom nagradom PORIN.

Nakon gotovo sedam godina intezivnog zajedničkog djelovanja, zasićeni suradnje Piko i Psihomodo pop se razilaze.
’95., Piko Stančić sa Draženom Vrdoljakom radi na antologiji Novog Vala za etiketu Perfekt music.  Pod radnim naslovom “Zvuk Zvečke”, autorski tandem  sastavlja program za dvostruki tematsko povijesni album.  Dok Vrdoljak piše opsežan pripadajući tekst , Stančić  priprema likovni materijal za dizajn izdanja. Nekom igrom ili slučajem ovaj uradak još čeka na  objavljivanje.

Po izlasku CD-a “Benzina” Piko svira s Massimom, promotivnu turneju, Zagreb /Neboder, Čakovec, Osijek, Sarajevo/ Skenderija, Novi Sad, Rijeka..
Boravi u studiu i radi s post punk grupama Trauma, Motor City Bar, a sa starim prijateljima Dubravkom Vorihom i Zlatanom Došlićem svira i snima prvi Vorihov solo album “Crno i bijelo”.

 

Nakon dvogodišnjeg studijskog rada Piko završava svoj drugi CD “Peaceful World”. Miroljubivi svijet, prima komplimente kritike kakve je samo mogao poželjeti. ’97 album objavljuje tvrtka Memphis, a godinu dana kasnije, sporazumno izlazi i za Croatia Records.

 U stvari “ZG City Blues” pojavljuje se Jasna Bilušić svojim fenomenalnim vokalizama i nadahnutom improvizacijom na glavnu instrumentalnu temu, a spot uvelike rješava i Mirta Zečević svojim sjajnim glumačkim i plesnim performansom.  Svjestan ograničenosti i profila naše scene, Stančić pokušava na stranom tržištu, ali osim minimalnih otkupa, ozbiljnijih pomaka nema.


S Vorihom, Pađenom i Boićem svira i snima album “Alkatraz” Alke Vuice, koji novim pristupom odbacuje jeftinu, programiranu produkciju i uvodi analognu tehniku, klasični instrumentarij i rock aranžmane.
’98. hrvatska rock nagrada CRNI MAČAK – Piko Stančić je nominiran za najboljeg instrumentalista te za najbolju glazbenu suradnju s jazz rock pjevačicom Jasnom Bilušić ( CD Piko “Peaceful World” ).

“Piko Stančić Group” (u postavi Vlatko Ćavar-Brada / gitara, Neven Mijač /usna harnonika, Dubravko Vorih – Zmajo/bass, Boris Trubić- Truba/ djembe i timbales, Jura Pađen -Đempa/gitara, i Ivan Stančić-Piko/bubnjevi, sudjeluju u “Noći Bubnjara” Hrvatske Televizije, izvodeći materijal sa Stančićevog albuma “Peaceful World”. U live izvedbi, zabilježene kao video single, uspješne verzije skladbi “Good Morning i Summertime”.

1999. Stančić s Alanom Bjelinskim snima i producira CD Anje Šovagović – Despot “ ’Ko će mi zabranit!”, album s obradama originalne slavonske etno glazbe. U realizaciji albuma, kao gitarist sudjeluje i Mate Matišić.

 98.’godine, inicijativom i zaslugom, managera Tomice Petrovića i Paje Podolskog, ponovo se okuplja FILM. “Jura Jupiter, Ude Baracude, Max Wilson, Kuzma Videosex i Piko del Bimbo” Live!  U proljeće ’98., useljavaju u klub”Jabuka”, gdje svakog jutra treniraju i bruse formu za rock događaj sezone,”ZAGREB GORI”. Koncert je uspješan za sve sudionike ( Pips, Chips &  Video klips, Vlatko Stefanovski trio,  )  a iznad svega atraktivan za publiku, koja “ne štedeći ” FILM, traži bis, za bisom. Dobar glas se daleko čuje, pa manageri lako ugovaraju turneju po svim republikama bivše  države.  Na kraju, unatoč svih uvjeravanja i beskrajnih pregovora organizatora s bendom i pojedincima, nije bilo ništa. Neki su zagovarali obavezni rad na novom albumu i snimanje, neki samo što veću YU turneju a svi zajedno ponajviše, kako brzo ostvariti što veći profit. Stari problemi i drugačiji pogledi na glazbu i svekoliku realnost, postaju novi problemi, baš kao da se članovi Filma, nikada nisu ni razišli. Tako je grupa Film uspjela postati, vjerojatno jedini ex-YU bend koji nije znao oživotvoriti svoj, od publike traženi i očekivani “revival”.

 

2000. godine s Marijanom Podgorskim i Sašom Zalepuginom – JR, ostvaruje alternativni projekt,  grupu Di Strojers.
Snimaju album “Časna Pionirska Riječ”, u post-punk maniri obrađuju veliki hit “Golubovi” legendarnog “Mr. Morgena”, Ive Robića, koji se pridružuje na snimanju albuma. Pjesma , nakon gotovo tridesetšest godina, doživljava svoj novi uspjeh kao radijski hit i glazbeni dekor nogometnih utakmica. Nažalost, preranom smrću Ive Robića, pjesma postaje ujedno i posljednjom snimkom, najuspješnijeg hrvatskog pjevača svih vremena.
U ljeto 2001’ s istog albuma „ Časna Pionirska riječ“ Di Strojersi skidaju single “Glupe”, sa sjajnom Jasnom Bilušić, koji u animiranom video spotu autora Ivana Solde, ulazi na HR top liste.
U prosincu Piko radi glazbu za “Grad što se sa svjetlom budi”, promotivni film o gradu Mostaru. Film je distribuiran i sinkroniziran na 5 svjetskih jezika, u VHS i DVD formatu.

U ožujku 2002. godine, na dodijeli Hrvatske Rock nagrade “Crni mačak”, Piko dobiva nagradu “Stari mačak”, za životno djelo. U koncertnom dijelu svečane dodijele, Piko svira sa session grupom “To! Čovječe” (M.Pelaić, M.Škalec, V.Čavar) instrumentalnu obradu pjesme Strange Brew, grupe Cream, u začudnom aranžmanu s električnom violinom. Potaknuti dobrim prijemom, planiraju snimanje  studijske verzije.

U svibnju 2003. Piko objavljuje CD single “Zabriskie point / Groovin'” (U sunčano popodne). Uz Stančića u grupi sudjeluju, Neven Mijač,  Zlatan Došlić, Dubravko Vorih, Jura Pađen i Nika Stančić. Slijedi radijska promocija tijekom lipnja, a na festivalu “Hit proljeća”, u Zadru, glasovanjem slušatelja
hrvatskih radio postaja “Groovin'” zauzima visoke pozicije.

U povodu dodjele nagrade “Stari mačak”,”Croatia records” objavljuje CD i MC “Putovanje starog mačka” s originalnim snimkama odabranih Stančićevih  sviračkih i producentskih uradaka, u razdoblju od 1972- 2002. (Parni valjak, Film, Ksenija, Bijelo dugme, Steam roller, Time, Idoli, Prljavo kazalište, Belan& Đavoli, Zvijezde, Psihomodo pop, Ivo Robić & Distrojers, Električni orgazam, Grupa 220, Bare i Le Cinema….)

2004. promotivna turneja i projekcije dokumentarnog filma o Novom Valu “SRETNO DIJETE”,  uz koncerte grupe “Le Cinema”, Zagreb, Beograd, Rijeka, Split, Ljubljana, Bjelovar, Pula, Novi Sad, Pančevo, Sisak, Požega..

Iste godine, album „Putovanje starog mačka“ je kao povijesno tematski album, nominiran za Porin,  gdje ga u finalu pobjeđuje album, maestra Zdenka Runjića, sa ultimativnom kolekcijom njegovih zlatnih evergreena.

2005., reizdanje albuma “Slike”- Grupa 220, objavljuje  čuvena svjetska etiketa Radioactive Records – U.K. England.

Tijekom 2005.  i  2006. godine, Piko Stančić svira u TV-bendu glazbenog serijala “Pjesme s potpisom”, Hrvatske Televizije, gdje vezano za jednu važnu ličnost,  odabranog autora skladatelja, bend prati plejadu vrhunskih hrvatskih izvođača.

2007. godine, Album “SLIKE” Grupe 220, objavljuje i švedski “FootPrint Records” u digipack formatu.  Bez sumnje, uz već spomenuto reizdanje Radioaktiv Recordsa U.K., veliki kompliment Grupi 220, na Europskoj razini!

2008., Stančić producira CD album “Dnevnik iz doline ogledala” grupe “KOLODVOR”, za Menart.  Slijede uspješni radio i video singlovi “Sat”, “Kosijenka” i “Sjena”. Nakon koncerta u Zagrebačkom “KSET”-u , po izlasku četvrtog singla “Povratak”,  pjevač i skladatelj Martin Pulić Marr,  neočekivano napušta  Hrvatsku i seli u London. Nekako u isto vrijeme bend napušta i izvanredni basist  Ante Jurinović, koji zbog obveza na Jazz Akademiji, odlazi u Salzburg. Tako je odlični album “Dnevnik iz doline ogledala” prebrzo izgubio svoje protagoniste i priliku za koncerte “KOLODVORA”.

2008. godine, Ivan i Lada Stančić, nominirani su za Porin u kategoriji najbolji design za : 4CD-box “Vis IDOLI” (albumi: Mini LP , Odbrana i poslednji dani, Čokolada, 6 Dana Juna) i  za 3CD-box “Paket Aranžman”(albumi: Električni Orgazam, Šarlo Akrobata, Paket Aranžman)

2010. Stančić radi glazbu za dokumentarni film “Idemo na kavu!” –
DVD Digital Exhibition Kit -“Entrepreneurial Cultures in Europe” multimedia izložbe Etnografskog Muzeja u suradnji osam Europskih gradova – Zagreb, Tallin, Barcelona, Liverpool, Luxembourg, Amsterdam, Volos, Berlin.

2011.  Piko Stančić radi produkciju i aranžmane za EP i CD “Vinilne priče” grupe umjetnika,”Mračni Predmet Želja” (Menart). Uspješna obrada legendarne pjesme Jeanette, “Porque te vas”, iz filma “Cria Cuervos”, španjolskog redatelja Carlosa Saure.

2011. Suzy,  uz “Jutarnji List” objavljuje CD kompilaciju s izborom uspješnica s dva prethodna albuma benda Le CINEMA, “Rockin’ at the Party” i “Doručak kod Trulog”. Uz članove, Barracudu, Maxa i Pika, gosti su Vlada Divjan (Marshall) i Goran Bare (Zona Sumraka).

2012. Stančić radi glazbu za veliku izložbu Etnografskog Muzeja Zagreb, “Idemo na pivo!” / Kulturološki aspekt konzumiranja popularnog napitka.

 

“Piko Stančić Group” ( u sastavu Robert Nappholz- klavijature, Ivica Premelč- sax, Ivor Plužarić -gitara/bass, Piko Stančić- bubnjevi ) snima radio single i spot “ Slušaj kako Zemlja diše“, te ga objavljuje prigodno ,  22. travnja, 2013. na “Dan Planete Zemlja”.

Krajem 2012., Stančić radi glazbu  za  edukativni film “My portrait for  Museum”.

2012. godine, Piko Stančić, dobitnik je nagrade Mega Muzika” Fender Awords”, za izniman doprinos hrvatskoj glazbi.

2013. Piko Stančić radi na aranžmanu i produkciji pjesme Borisa Hrepića, “Nizbrdo od ljubavi”, velikog hit singla Davorina i Bogovića. Pjesma se zadržala tijekom 56 tjedana, na visokim pozicijama Top lista HR radio postaja.

U sklopu programa Gradskog Ureda za Obrazovanje Kulturu i Šport “Kvartura – Demo Bendovi”, tijekom 2013. i 2014., na atraktivnim mjestima u Zagrebu od malih školskih igrališta i sportskih trena do Trga Bana Jelačića, organiziraju i snimaju open-air koncerte Demo Bendova, te odabrane finaliste objavljuju na dva dvostruka CD/DVD live izdanja. Finalizirano i masterirano u formi prirodnog “rough mixa”. Zapažena je autorska i izvođačka kvaliteta  bendova:  Altra, Mnogi drugi, Red Boom Bang, Post-Coital Silence, Exit, Kazan, TarzanPanter,  Ministarstvo Napada, Čudnoređe,  Se’am, Robija Hrvata, K.I.P.

Krajem 2015., Piko Stančić se uz basistu Marina Pelajića, (ex Film), pridružuje grupi “Saša Novak & Friends”,ex gitariste  Psihomodo Popa. Snimaju live album u klubu “Hard Place” i za njemački “OHHO Records” , 2016. objavljuju
radio single i spot pjesme “Osmijeh”; Promotivni koncerti u Zagrebu i Beogradu 2016. “Osmijeh”, Saše Novaka i prijatelja izlazi na kompilaciji “Rock the Nation Vol. 1.” u izdanju Backyard Productions, 2016., namijenjenoj prezentaciji na svjetskom tržištu.

2015. godine Stančić započinje rad na produkciji i aranžmanu pjesama za prvi album benda “Vis PARDON”, te krajem svibnja 2016. za Dancing Bear, objavljuju prvi single i spot pjesme“Danima” a potom, sredinom listopada 2016.,  single i spot pjesme “1000 boja”.

27. siječnja 2017. Piko sa bendom “Le CINEMA” svira na dvodnevnom rock happeningu “BRIJAČNICA”u Zagrebu.

Krajem veljače 2017., Dancing Bear objavljuje novi radio i video single Vis PARDON – “Hej gazda!”  u aranžmanu i produkciji Pika Stančića.

Za 29. travnja 2017.,”Saša Novak & Friends” najavljuju koncert u zagrebačkom Hard Placeu.

 

19. Srpnja 2017. Novi single “Saša Novak & Friends” – Povedi me

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=DycnmXjmplg[/embedyt]

U proljeće 2018. Vis Pardon objavljuje svoj četvrti single “Stara Ljubav“, za Dancing Bear. Autor glazbe i stihova je lider benda, gitarist i pjevač Ante Tivicki, dok je producent i autor aranžmana Ivan Piko Stančić. Snimanje je obavljeno u studiju maestra Ante Prgina Surke. Novi single Vis Pardona, pjesma Stara Ljubav, zapažena je i dobro se pozicionirala u programima hrvatskih radio postaja.
Nakon nedavne svirke u Bikers Club Factory, Vis Pardon će u subotu 13. travnja 2019. svirati kao support band Električnog Orgazma, na promotivnom koncertu novog albuma, “Gde smo sad”u zagrebačkoj Tvornici.

Ove subote, „Tvornica kulture“ pokazala se ne samo kao bitan čimbenik predstavljanja novih alternativnih bendova, već ujedno i kao čuvar temeljnih vrijednosti pop/rock kulture. Tako je ugostila i legendarnu beogradsku rock skupinu „Električni orgazam“, kojoj je kao predgrupa nastupio zagrebački rock kvartet „VIS Pardon“.

Predgrupa „VIS Pardon“ u svom četveročlanom sastavu (Antun i Zoran na gitarama, Dragan i Ivica na basu i bubnjevima s produkcijom legendarnog Ivana Pike Stančića), počela je s nastupom nešto prije 21 h. Započeli su skladbom “Stara ljubav“, te nastavili pjesmom „Opasna pitanja“, u country stilu koji blago podsjeća na zagrebačke „Animatore“, a zatim odsvirali „Hej, gazda“ i „Rupe na cesti“. Dok se Tvornica kulture pomalo popunjavala, dečki su odsvirali svoju poznatu pjesmu “1000 boja“, u reggae ritmu dopadljiva i pjevnog refrena, a zatim još dvije pjesme, pri čemu su kao zadnju najavili skladbu “Propeleri”. Sve u svemu, priuštili su nam pola sata kvalitetne svirke, koja je poslužila kao odlično uvodno zagrijavanje za ono što je kasnije uslijedilo.

Postoje neke grupe esencijalne u razdobljima u kojima su djelovali, krucijalne za dalji razvoj kako domaće tako i šire gledano rock scene u regionalnim okvirima. Jedna od njih je i grupa „Električni orgazam“, posljednji postojeći relikt – nositelj albuma „Paket aranžman“, koji je objavljen davne 1981. u izdanju zagrebačkog „Jugotona“, te bitno utjecao na kompletnu kasniju novovalnu scenu. „Paket aranžman“ okupio je tri tada još nepoznata imena: „VIS Idoli“, „Šarlo Akrobata“ i „Električni orgazam“. „Idoli“ su djelovali kasnije pod vodstvom Vlade Divljana, a od „Šarla“ su uskoro nastali „EKV“ i „Disciplina kičme“.

“Srećan ti rođendan, žele bube i ptice, i njima je srećan dan – srećan ti rođendan”, kaže refren pjesme “Srećan ti rođendan” koju je prije 28 godina napisao Vlada Divljan, legendarni frontmen Idola i jedan dio Fantastične četvorke zvane Vlada, Gile, Piko & Švaba. Vlada bi danas proslavio 61. rođendan. Napustio nas je prije 4 godine, a tuga nikada nije prestala. Izdanje “Lutka koja kaže ne”, na kojem je Vlada autorski pokazao svoju briljantnost, od 1991. godine do danas, spletom okolnosti, nije dobilo svjetla reflektora kakva zaslužuje. Stoga je Croatia Records u suradnji s PGP RTS-om, a uz potporu Srđana Gojkovića Gileta, Ivana Pika Stančića i Zorana Radomirovića Švabeodlučila remasterirati i reizdati ovaj kultni album.

“Croatia Records nedavno ponovno oživljava prednovovalnu grupu Zvuk ulice pa na jednom mjestu možemo vidjeti glazbene velikane kao što su Zdenko Kolar i Kokan Popović iz Idola, te producent Dušan Kojić Koja. Kao da je to bio okidač za nešto potpuno neočekivano, oživljavanje nekih starih materijala koji su izvađeni doslovno iz naftalina, prisjećanje na neka stara vremena i skidanje crnog vela s jugoslavenske rock scene…38 godina kasnije Vlada, Gile, Piko & Švaba ipak i dalje žive, glazbom,  svevremenskim pjesmama koje će komunicirati s nekom mlađom generacijom. Pjesme su se duhom vratile na pozornicu, a originalna glazba konačno završava na fizičkom izdanju koje ova Fantastična četvorka i zaslužuje, doduše u modernom formatu, ali obogaćenom, baš kao što su oni obogatili regionalnu glazbenu scenu svojim prisustvom već desetljećima.” – piše u knjižici Nikola Knežević, urednik izdanja.

“Materijali su prošli nezapaženo kao žrtva neke životne situacije i vremena u kojem je nastajao. No, postoje obožavatelji koji se kunu u album i koji s vremena na vrijeme priđu na nekom koncertu te pričaju o njemu i pitaju se zašto se ne objavi na CD-u. I sada konačno poslije toliko godina stigla je prilika da se on u nekom normalnijem vremenu pojavi” – Gile
“Vlada je jako puno dao sebe ovom albumu i ta nesretna okolnost da se on oprosti od nas još je samo pojačala želju da se materijal objavi, te da ljudi koji vole i kupuju glazbu imaju još jedan kapitalan primjerak u svojoj kolekciji” – Piko

“Pruža”, “Hej ti (Zašto onda nismo zajedno)”, “Lutka koja kaže ne”, “Spavaj anđele moj”, “O čemu ona sanja”, “Srećan ti rođendan” i druge s vremenom su stekle kultni status, a 28 godina kasnije dobivaju zasluženu pozornost. I kako bi na kraju knjižice napisao Nikola Knežević – “Vlada, Gile, Piko & Švaba nisu samo glazbenici, umjetnici, velikani, rockeri, oni su Lusteri koji svojom glazbom i danas obasjavaju naše prostore, oni su Fantastična četvorka koja nikada neće biti zaboravljena, lutka koja je znala reći ne kad je to bilo potrebno. Spavaj Vlado, anđele naš – živjela zauvijek glazba Vlade, Gileta, Pika & Švabe!”